Zonnenenergie

Zonne-energie is een vorm van duurzame energie. Zonne-energie wordt opgewekt via zonnepanelen. De panelen zetten de energie die de zon ons geeft om in elektrische energie. Het leuke aan zonne-energie is dat de energie zowel in het groot als in het klein opgewekt kan worden.

Zonne-energie in het groot

Om duurzame energie op te wekken wordt er door de Nederlandse overheid groot ingezet op zonne-energie. Zonne-energie wordt daarom opgewekt op speciale zonneweides. Dit zijn grote percelen land die vol worden gelegd met zonnepanelen. Hier wordt voor in één keer veel zonne-energie opgewekt.

Zonne-energie wordt ook lokaal opgewekt

Zonne-energie wordt echter niet alleen grootschalig opgewekt. Er zijn steeds meer mensen die zelf zonne-energie opwekken. Dit doen ze bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak van hun huis te plaatsen. Op deze manier dragen ze zelf bij aan een beter klimaat. Daarnaast is het opwekken van zonne-energie ook nog eens financieel aantrekkelijk. De kosten van zonnepanelen zijn in de laatste jaren namelijk steeds verder afgenomen, terwijl de opbrengsten groter zijn geworden. Je wekt dus meer energie op, voor minder geld.

Zelf zonne-energie opwekken is dubbel zo goed voor het milieu

Er is een groot voordeel verbonden aan het zelf opwekken van groene stroom met behulp van zonnepanelen. Wanneer je er voor kiest om zelf zonnepanelen te plaatsen, dan hoeven er minder zonneweides aangelegd te worden. Aan zonneweides zijn namelijk ook nadelen verbonden. De zonneweides beslaan namelijk een relatief groot oppervlak. Onder dit oppervlak kan niets meer groeien. De groene landschappen verdwijnen dus wanneer er teveel zonneweides in Nederland komen. Dit nadeel is er natuurlijk niet wanneer je zonnepanelen op je dak laat plaatsen. Het is daarom voor het milieu vaak het beste wanneer je je eigen energie opwekt met je eigen zonnepanelen.

Zelf zonne-energie opwekken en de salderingsregeling

Wanneer je zonnepanelen hebt, dan kan je die energie natuurlijk gebruiken om je eigen energie op te wekken. In de praktijk zal het echter zo zijn dat vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten. Je zonnepanelen zullen namelijk met name overdag en in de zomer veel energie opwekken. De kans is echter groot dat je vooral ’s avonds energie nodig hebt, omdat er overdag niemand thuis is. Het is vrij moeilijk om energie op te slaan. Gelukkig is het mogelijk om energie terug te leveren aan het net. Dat lijkt heel eenvoudig, maar daar ligt nog een complexe regeling aan ten grondslag.

Wanneer je energie afneemt, dan betaal je daar een bepaald bedrag voor. Dat bedrag is echter niet zoveel als de kosten van de energie. Dat komt omdat de kosten van energie voor ongeveer de helft uit transportkosten en belastingen bestaan. Het andere gedeelte is de kostprijs van energie. Wanneer je energie terugverkoopt aan je energieleverancier, dan zou je normaal gesproken slechts de helft van het bedrag krijgen dat het jou kost om energie bij een energieleverancier af te nemen. Daar is iets op verzonnen. De salderingsregeling.

Hoe werkt de salderingsregeling?

Bij salderen gaat het eigenlijk gewoon om wegstrepen. Wanneer jij 100 KWh aan je energiemaatschappij levert, dan brengt de energiemaatschappij 100 KWh minder in rekening op jouw energienota. Hierdoor bespaar je dus veel geld. De salderingsregeling zal echter wel ophouden te bestaan. Dat komt omdat de prijs en de opbrengst van zonnepanelen de afgelopen jaren sterk gedaald is. De salderingsregeling zou daarom ophouden te bestaan, maar is uiteindelijk toch verlengd tot 2023. Daarna zal de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd worden. Het loont dus om nog snel zonnepanelen aan te schaffen.

Zonne-energie opwekken: hier moet je op letten

Wanneer je besluit om zelf zonne-energie op te gaan wekken, dan lever je een bijdrage aan een beter milieu. Daarnaast kan je ook geld besparen. Het rendement dat je op zonnepanelen maakt is vaak hoger dan het rendement dat je op je spaargeld krijgt. Wanneer je dus voldoende spaargeld hebt is het aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen.

Ook voor mensen die onvoldoende spaargeld hebben is het mogelijk om zonnepanelen aan te schaffen. Het is voor hen vaak mogelijk om een aantrekkelijke lening tegen een lage rente af te sluiten. Op deze manier wordt het voor iedereen mogelijk om te vergroenen en te besparen!