Elektrisch rijden

De laatste jaren hoor je steeds meer over elektrisch rijden. Aan elektrisch rijden is een aantal voordelen verbonden. In de eerste plaats is elektrisch rijden beter voor het milieu. In de tweede plaats zijn er fiscale voordelen verbonden aan elektrisch rijden. In de derde plaats zijn er mensen die een elektrische auto fijner vinden rijden. Er zijn echter ook nadelen verbonden aan elektrisch rijden. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van elektrisch rijden voor je op een rijtje. Zo weet je beter waar je aan toe bent en weet je beter waar je op moet letten wanneer je een elektrische auto gaat kopen.

De voordelen van elektrisch rijden

Aan elektrisch rijden is een aantal voordelen verbonden. In het eerste deel van dit artikel zetten we de voordelen van elektrisch rijden voor je op een rijtje. Houd er echter rekening mee dat sommige voordelen subjectief zijn. De één zal bijvoorbeeld de stilheid van een elektrische auto als een voordeel zijn, terwijl een ander weer kan zeggen dat dit juist een nadeel is.

Elektrische auto’s zijn beter voor het milieu

Wanneer je een elektrische auto koopt, dan belast je het milieu minder wanneer je gaat autorijden. In de eerste plaats ga je natuurlijk minder CO2-uitstoten. Houd er echter wel rekening mee dat het dan ook belangrijk is dat je je auto oplaadt met groene stroom. Anders rijdt je elektrische wagen op steenkool of gas. Dat is is dan weer een stuk minder goed voor het milieu.

Elektrisch rijden brengt minder onderhoudskosten met zich mee

Een elektrische auto heeft een elektromotor aan boord. Een elektromotor zit veel simpeler in elkaar dan een verbrandingsmotor. Om die reden gaat een elektromotor minder snel stuk en heb je minder slijtage. Een elektrische auto is dan ook goedkoper in het onderhoud. Let er echter wel op dat deze claim subjectief is. De batterij van een elektrische auto moet immers om de zoveel tijd vervangen worden. Dat is een behoorlijke kostenpost. Sommige mensen vinden dat je de kosten van het vervangen van de batterij bij de onderhoudskosten van een auto moet rekenen.

Elektrische auto’s rijden fijn

Wanneer je nu in een handgeschakelde auto met een verbrandingsmotor rijdt, dan is overschakelen naar een elektrische auto wel echt een aanrader. Een elektrische auto rijdt namelijk erg fijn. Hij trekt snel op en is fluisterstil.

De nadelen van elektrisch rijden

Aan elektrisch rijden zijn natuurlijk ook nadelen verbonden. In dit deel van dit artikel zetten we de nadelen van elektrisch rijden voor je op een rijtje.

Een elektrische auto is relatief duur

De koste van een elektrische wagen dalen de laatste jaren snel, maar nog steeds is het zo dat een elektrische auto duurder is in de aanschaf dan een auto met een verbrandingsmotor. Daar moet echter wel bij gezegd worden dat er veel fiscale maatregelen zijn die het rijden van een elektrische auto aantrekkelijker maken. De maatregelen richten zich vooral op zakelijke rijders, maar ook particulieren kunnen profiteren van enkele fiscale voordelen.

De actieradius is een probleem

Een van de belangrijkste nadelen aan elektrisch rijden is de beperkte actieradius. De actieradius van een elektrische uit loopt uiteen van ongeveer honderd tot enkele honderden kilometers. Ook kan je een elektrische auto tegenwoordig steeds sneller opladen. Toch is een verbrandingsmotor op dit punt gewoon in het voordeel. Je kan een auto met een verbrandingsmotor immers gewoon makkelijker voltanken en doorrijden. Let er bij de aanschaf van een elektrische auto op dat de accucapaciteit in de wintermaanden behoorlijk achteruit loopt.

De markt voor tweedehands elektrische auto’s is relatief beperkt

Niet iedereen koopt standaard een nieuwe auto. Veel mensen vinden het prettig om een tweedehands auto te kopen. De markt met elektrische tweedehands auto’s groeit wel, maar is relatief klein. Daarnaast is een belangrijk nadeel dat de accu’s van een elektrische wagen in de loop van de tijd degraderen. Je moet dus goed opletten welke kosten je nog meer krijgt wanneer je een elektrische auto tweedehands koopt.

Elektrisch rijden: een korts samenvatting

In dit artikel hebben we je kort de voor- en nadelen van elektrisch rijden geschetst. Aan het einde van dit artikel willen we je nog het volgende meegeven. Of elektrisch rijden een aantrekkelijke optie voor jou is zal voor een groot gedeelte afhangen van je persoonlijke reisbehoeften en je portemonnee. De aanschafkosten van een elektrische auto zijn op dit moment nog gewoon behoorlijk fors.