Duurzaam koken

Duurzaam wonen en leven wordt door steeds meer mensen belangrijk gevonden. Dat is natuurlijk goed te begrijpen. In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk om milieubewust te leven, omdat we simpelweg maar een planeet hebben. Die wil je natuurlijk zo duurzaam mogelijk doorgeven aan de volgende generatie. In de tweede plaats is het belangrijk om duurzaam te wonen, omdat duurzaam wonen gewoon goed kan zijn voor je portemonnee.

Natuurlijk zijn er veel verschillende manieren waarop je duurzaam kan wonen. Alle kleine beetjes helpen. Je kan je huis isoleren, je kan een slimme thermostaat installeren, maar je kan ook duurzaam gaan koken. In dit artikel geven we je een aantal handige tips waarmee je duurzaam kan gaan koken. Zo spaar je het klimaat én je portemonnee.

Duurzaam koken begint bij de bron

Wanneer je duurzaam wilt gaan koken, dan kan je natuurlijk het beste bij de bron beginnen. Waar haal jij in je huishouden energie vandaan? Is dat duurzame energie? Dan kook je in principe natuurlijk al duurzaam. Heb je nog geen duurzame energie, dan is het natuurlijk het makkelijkste om eerst over te stappen naar een energieleverancier die duurzame energie levert. Wanneer je overstapt naar duurzame energie, dan kook je daarna in principe al duurzaam.

Energie besparen kan je koken verder verduurzamen

Wanneer je overstapt naar een energieleverancier van groene energie, dan kook je vanaf dat moment in principe duurzaam. Toch kan je meer voor het milieu doen. De meest duurzame energie is de energie die je niet gebruikt. Tijdens het koken kan je namelijk op een eenvoudige manier minder energie verbruiken. In dit artikel over duurzaam koken geven we je graag wat tips om minder energie te gebruiken tijdens het koken.

Water koken in de waterkoker

Wanneer je water moet koken, dan kan je het water natuurlijk Inn de pan aan de kook brengen. Dat is echter niet de meest efficiënte manier om water te laten koken. Wanneer je een waterkoker hebt, dan is het een goed idee om het water in de waterkoker te laten koken. Zo verbruik je minder energie.

Gebruik minder water om je voedsel in te koken

Het is daarnaast verstandig om zo min mogelijk water te gebruiken om aardappels en groenten in te koken. Hoe minder water je gebruikt, hoe minder water je hoeft op te warmen en warm te houden. Daardoor bespaar je meer energie en dat is uiteindelijk weer goed voor het milieu. Daarnaast is het ook nog eens beter voor je gezondheid. Wanneer je minder water gebruikt, lossen de vitaminen die in je voedsel zitten minder snel op. Je wint dus op meerdere fronten wanneer je minder water gebruikt om je voedsel te koken.

Houd het deksel zoveel mogelijk op je pannen

Wanneer je aan het koken bent, dan verbruik je natuurlijk energie. De kunst van duurzaam koken is echter om zo min mogelijk energie te verbruiken. Probeer daarom zoveel mogelijk het deksel op je pannen te houden. Energie die je niet verloren laat gaan hoeft immers ook niet opgewekt te worden.

Neem de tijd om te koken

Wanneer je op gas kookt, dan kan je het vuur natuurlijk zo hoog mogelijk zetten. Dan is je eten sneller klaar, maar je gebruikt ook meer energie. Je kan er ook voor kiezen om je gas minder hoog te zetten. Het duurt dan natuurlijk langer voordat je eten klaar is, maar je bespaart behoorlijk wat energie. Daarnaast smaakt je eten vaak ook beter wanneer je het wat minder snel kookt.

Vermijd apparaten die energie vreten

Natuurlijk is het makkelijk, en op z’n tijd ook lekker, om even iets te frituren. Dat snappen we heel goed. Frituren is echter niet echt een vorm van duurzaam koken. Een frituurpan gebruikt namelijk erg veel energie. Wil je wel duurzaam koken, maar wil je het milieu toch een beetje sparen én wil je een gemakkelijke maaltijd? Warm je eten dan op in de magnetron. Het is dan wel verstandig om bijvoorbeeld een maaltijd op te warmen die je al eerder had bereid. Een voorverpakte maaltijd opwarmen is in de meeste gevallen niet zo goed voor het milieu.

Duurzaam koken: alle kleine beetjes helpen

Wanneer je duurzaam gaat koken, dan zal je waarschijnlijk niet het hele klimaatprobleem oplossen. Niemand verwacht ook van je dat je het hele klimaatprobleem oplost. Wanneer je duurzaam gaat koken, lever je een kleine bijdrage aan een beter milieu en je bespaart een beetje op je energierekening.